XI Japonia jakiej nie znacie

Gejsze, samurajowie oraz orientalne smaki towarzyszyły XI edycji Dnia Hotelarza organizowanego przez Naukowe Koło Turystyki i Hotelarstwa Akademii Morskiej w Gdyni. Tym razem cykliczna impreza Wydziału Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa odbyła się 14 marca 2013r.
i przeniosła nas do kraju kwitnącej wiśni- Japonii.
XI edycja Dnia Hotelarza rozpoczęła się od wspomnień Dziekana Wydziału Przedsiębiorczości
i Towaroznawstwa  Prof. dr hab. inż. Piotra Przybyłowskiego, który odbył podróż do Japonii 16 lat temu na Darze Młodzieży. Zaprezentowany przez Profesora film umożliwił nam poznanie kultury Japonii jak również podziwianie Daru Młodzieży podczas Osaka Sail ’97. Dziękujemy bardzo za poświęcony czas.
Przygotowana degustacja kuchni japońskiej cieszyła się niesłabnącym zainteresowaniem. Można było spróbować sushi oraz specjalnego wina przygotowanego ze śliwek rosnących w Japonii.
Imprezę urozmaiciły liczne konkursy przygotowane przez członków koła. Swoich sił można było spróbować w rozwiązywaniu sudoku na czas i jedzeniu pałeczkami ryżu. Goście wykazywali się znajomością wiedzy o Japonii, talentami plastycznymi oraz łatwością w uczeniu się podstawowych zwrotów w języku japońskim.
Punktem programu, na który wszyscy czekali był pokaz Kickboxingu w wykonaniu uczniów klubu sportowego Maximus, trenowanych przez  Piotra Kohnke.
Po niesamowitym występie nadszedł czas na uwieńczenie naszej imprezy tortem ufundowanym przez Kierownika Katedry OUTH , Prof. dr hab. inż. Piotra Palicha, któremu serdecznie dziękujemy.
A.B.

Program XI Dnia Hotelarza – „Japonia jakiej nie znacie”:
- Japonia oczami Dziekana WPIT Prof. dr hab. inż. Piotra Przybyłowskiego
- Konkurs wiedzy o Japonii
- Spróbuj szczęścia w sudoku
- Pokaz sztuk walki
- Konkurs „Z czym Ci się kojarzy Japonia”
- Język Japoński dla „odważnych”
- Degustacja sushi i słodki poczęstunek
- KARAOKE